Ogólnie o skórze sämisch
Skóra sämisch to skóra, która została zakonserwowana poprzez garbowanie tranem. Do tego celu używa się tranu lub oleju rybnego, który działa na skóry w procesie trwającym 6-9 miesięcy. Używany tran pochodzi głównie z dorszy. W dwóch fazach skóra jest na przemian ugniatana i suszona, aż utlenianie substancji tranowych sprawi, że skóra stanie się trwała.
Właściwości skóry sämisch
Istnieją 2 różne rodzaje skóry sämisch, które definiuje sposób garbowania tranem. „Prawdziwa sämisch” to skóra, jeśli została wygarbowana wyłącznie olejem rybnym. W przypadku garbowania kombinowanego formaldehydem i następnie tranem, mówi się o „nowej skórze sämisch”. Skóra sämisch jest często wybielana za pomocą nadtlenku wodoru, ponieważ w przeciwnym razie w przemyśle niechętnie się jej używa ze względu na ciemnobrązowy kolor. Gotowa skóra charakteryzuje się miękkością, łatwością czyszczenia, chłonnością i odpornością na temperatury do 70°C.
Zastosowanie skóry sämisch
Garbowanie tranem znajduje zastosowanie nie tylko w przypadku skór owczych i kozich, ale także w przypadku skór dzikich. Po usunięciu warstwy naskórka z skór sarny lub jelenia, uzyskuje się w tej skórze piękną skórę zamszową. Skóra sämisch z jeleniowatych jest używana głównie do odzieży ludowej lub rękawiczek. Dzięki swojej zmywalności, odporności na pot i miękkości, skóra garbowana sämisch jest również używana w ortopedii. Ponadto ten rodzaj skóry jest chętnie używany do celów czyszczących lub jako skóra do okien.
dodatkowe źródła (dostęp 07.12.2018):
- oeko-fair(punkt)de/clever-konsumieren/kleider-schmuecken/leder/herstellung6/gerben/fettgerbung
- de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/S%C3%A4mischleder
- lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/S%C3%A4mischleder