
Czy ubój bydła naprawdę odbywa się w Indiach?
Obecnie Indie sąjednym z największych producentów wołowiny na świecie. Dla porównania: w UE rocznie produkuje się około 8 mln ton wołowiny. W Indiach jest to 4,3 mln ton mięsa. Wołowina w Indiach jest więc nie tylko spożywana, ale także produkowana na dużą skalę. Większość rzeźni w Indiach znajduje się na południu (Chennai) i na północy (Uttar Pradesh i Kolkata). Z tych miejsc pochodzi nawet 50% mięsa eksportowanego do Kataru i Arabii Saudyjskiej. Dlaczego? Ubój zwierząt odbywa się zgodnie z dokładnymi przepisami, które są zakorzenione w islamie. Tylko jeśli mięso jest“halal”, jest spożywane w miejscach o islamskim charakterze, takich jak Katar.

Ubój rytualny: Znaczenie mięsa halal
Ubój zdrowych zwierząt jestreligijnie uzasadniony w islamie i judaizmie. Zarówno w Koranie, jak i w Torze istnieje zakaz spożywania padliny i krwi. Według religijnych przekonań w krwi znajduje się dusza. Na tej podstawie istnieje przepis, że zwierzę powinno stracić jak największą ilość krwi podczas uboju i późniejszej obróbki mięsa.
Istnieją również dokładne przepisy dotyczące przebiegu uboju. Żyjącemu zwierzęciu podczas uboju przecina się tętnice szyjne, żyły szyjne, tchawicę i przełyk zazwyczaj bez wcześniejszego ogłuszenia. Dzięki temu, że rdzeń kręgowy pozostaje nienaruszony, nadal występuje aktywność mięśniowa i większość krwi jest wypompowywana z ciała. Przy prawidłowym wykonaniu zwierzę umrze w ciągu kilku sekund, ponieważ cierpienie zwierzęcia podczas tego uboju powinno być jak najmniejsze.
Po uboju następuje obróbka martwego zwierzęcia, w przypadku uboju żydowskiego następuje mycie i solenie mięsa oraz inspekcja mięsa. Tutaj mięso i organy są sprawdzane pod kątem zdrowia, poszukuje się chorób, guzów i nieprawidłowości, które mogłyby uczynić mięso nieczystym. Dopiero po pomyślnej obróbce mięso jest “koszerne” w judaizmie lub “halal” w islamie i nadaje się do spożycia.
Skąd pochodzą skóry zwierząt, które wykorzystujemy do naszych produktów Gusti Leder?
Filmy Peta pokazują, jak krowy są porywane i przewożone do Bangladeszu, aby następnie jako skóra wrócić do Indii. Ten handel dotyczy mniej niż 15% całej skóry bydlęcej w Indiach. Zamiast tego skóry są raczej produkowane i przetwarzane na miejscu.
Coraz częściej mięso i skóry są jednak wysyłane w stanie zakonserwowanym (solonym) z UE i Ameryki Południowej do Indii. Produkcja mięsa w UE lub Ameryce Południowej jest wspierana. W ten sposób zakonserwowana skóra może być nawet tańsza niż skóra z Indii. Dlatego ceny skór na rynku surowej skóry prawdopodobnie długoterminowo spadną.
Sposób, w jaki zwierzę jest zabijane, zależy zawsze od konsumenta mięsa. Mięso produkowane w Indiach jest np. wysyłane do Kataru i jest w dużej mierze halal. Na południu Indii, gdzie mieszka wielu chrześcijan, mięso jest spożywane tak samo jak u nas w Europie i Niemczech. Import zakonserwowanego mięsa z Europy nie jest więc rzadkością.
Źródło: agrarinfos.de
Ubój zwierząt
Podczas uboju zwierząt w Europie i Ameryce Południowej zwierzęta gospodarskie są zabijane poprzez upuszczenie krwi. W Niemczech na przykład tylko wykwalifikowani rzeźnicy mogą przeprowadzać ubój zgodnie z dokładnymi przepisami. Zwierzęta mogą być ubijane tylko po odpowiednim ogłuszeniu, podczas którego wyłączane są wyższe funkcje mózgu.
Istnieją różne metody, takie jak użycie specjalnych urządzeń do uboju (dla zwierząt z mocną czaszką), ogłuszanie elektryczne (dla mniejszych zwierząt gospodarskich) lub zastosowanie gazów obojętnych do ogłuszania.
W ten sposób chce się zminimalizować ból zwierząt. Mimo przestrzegania przepisów, zdarzają się przypadki, w których zwierzęta z różnych powodów nie są wystarczająco ogłuszone. Po ogłuszeniu zwierzęta są wieszane, a następnie przebijane. Rzeźnik przecina naczynia krwionośne na szyi zwierząt. Śmierć zwierząt następuje w krótkim czasie z powodu natychmiastowego upuszczenia krwi i tym samym braku tlenu.
Gusti Leder przeciwko okrucieństwu wobec zwierząt: Dlaczego mimo to pracujemy ze skórami zwierząt
My z Gusti Leder potępiamy zarówno ubój, jak i rytualny ubój, ponieważ obie metody, mimo wszelkich przepisów, wiążą się z bólem i strachem zwierząt. Konsumpcja mięsa zabija życie! Wspieramy zarówno redukcję konsumpcji mięsa, jak i całkowitą rezygnację z niego. Wzrost produkcji mięsa i konsumpcji mięsa w Indiach nie są pożądanymi zjawiskami!
Dlaczego mimo to chcemy pracować ze skórami zwierząt? Nasze produkty powstają z odpadu przemysłu mięsnego. Niezależnie od tego, czy w Indiach jest to rytualny ubój, czy w UE ubój i import do Indii, żadne zwierzę nie jest zabijane dla swojej skóry. Gdyby tak było, torba kosztowałaby 800€, a nie 80€. Krowa waży 800-1200 kg, z czego 85% to mięso, a reszta to skóra i kości. Zrównoważone przetwarzanie zasobów naturalnych to coś, co możemy popierać.
Podczas produkcji naszych wyrobów skórzanych wykorzystujemy produkt uboczny przemysłu mięsnego, który w przypadku niewykorzystania zostałby wyrzucony. Nasza skóra jest więc w 100% produktem recyklingowym.