Zamsz / Ogólnie o zamszu
Zamsz należy do tzw. skór szorstkich. Charakterystyczna dla skór szorstkich jest chropowata, szlifowana, aksamitna powierzchnia. Często błędnie używa się terminu skóra dzika, ponieważ właściwie odnosi się on tylko do skór dzikich zwierząt. Jednak w powszechnym języku przyjął się dla wszystkich skór szorstkich.
Produkcja zamszu
W przypadku zamszu albo szlifuje się tylną stronę skóry (stronę mięsną, która jest zwrócona do zwierzęcia), albo skórę się rozdziela, tworząc dwie szorstkie powierzchnie.
Różne rodzaje zamszu
Zamsz można rozróżnić według różnych kryteriów, takich jak obszar zastosowania (zamsz odzieżowy, zamsz obuwniczy itp.), rodzaj surowca (zamsz bydlęcy) i jakość (zamsz, zamsz rozdzielany).
Zamsz vs. Nubuk
Nubuk, podobnie jak zamsz, jest skórą szorstką. W przeciwieństwie do zamszu, w przypadku nubuku szlifuje się stronę licową, czyli górną stronę skóry. Ponieważ włókna na górnej stronie skóry są drobniejsze i krótsze niż na dolnej stronie, powstały podczas szlifowania włos jest drobniejszy, a naturalne ziarno skóry pozostaje widoczne.
Więcej informacji na temat różnych rodzajów skór znajdziesz w tym filmie:
dodatkowe źródła (dostęp: 08.01.2019)
- Collonil(punkt)com/blog/leder-material/alles-wildleder-schuhe-aus-nubuk-und-velours-reinigen
- lederzentrum (punkt)de/wiki/index.php/Veloursleder
- lederinfo(punkt)de/index.php/Rauleder_(Rauhleder),_Wildleder,_Veloursleder_(Velourleder),_Nubuk_oder_Nubukleder
- wikipedia(pinkt)org/wiki/Veloursleder