Strona mięsa Ogólnie
Strona mięsa lub strona skórzana to tylna strona skóry. To strona, która jest zwrócona w stronę zwierzęcia i na której znajduje się część mięsna żywego zwierzęcia. Ta strona jest zazwyczaj bardziej szorstka niż reszta skóry.
Przeciwieństwem strony mięsa, górna strona skóry, jest strona licowa.
Dalsza obróbka strony mięsa
Podczas obróbki strona mięsa jest albo wykańczana, albo szlifowana. Jeśli strona mięsa jest szlifowana i staje się stroną użytkową, nazywa się to zamszem.
Dowiedz się więcej o częściach skóry zwierzęcej, które stają się skórą:
dodatkowe źródła (dostęp 08.01.2019):
- lederpedia(punkt)de/lederbegriffe/aasseite
- lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Aasseite
- leder-info(punkt)de/index.php/Fleischseite