Strona jeziora

Strona mięsa Ogólnie

Strona mięsa lub strona skórzana to tylna strona skóry. To strona, która jest zwrócona w stronę zwierzęcia i na której znajduje się część mięsna żywego zwierzęcia. Ta strona jest zazwyczaj bardziej szorstka niż reszta skóry.
Przeciwieństwem strony mięsa, górna strona skóry, jest strona licowa.

Strona mięsa skóra

Dalsza obróbka strony mięsa

Podczas obróbki strona mięsa jest albo wykańczana, albo szlifowana. Jeśli strona mięsa jest szlifowana i staje się stroną użytkową, nazywa się to zamszem.

Strona mięsa zamsz

 

Dowiedz się więcej o częściach skóry zwierzęcej, które stają się skórą:

dodatkowe źródła (dostęp 08.01.2019):

  • lederpedia(punkt)de/lederbegriffe/aasseite
  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Aasseite
  • leder-info(punkt)de/index.php/Fleischseite

 

Engraving preview