Rozciągliwość

Rozciągliwość skóry Ogólnie

Rozciągliwość skóry, z której wytwarza się skórę, zależy od sposobu garbowania i użytej części skóry. Rozciągliwość skóry garbowanej chromowo jest np. większa niż skóry garbowanej roślinnie. Ta cecha odgrywa ważną rolę przy produkcji wyrobów skórzanych. Zawsze zależy to od tego, jaki produkt ma powstać: na przykład pasek, w porównaniu do rękawiczek skórzanych, nie musi być szczególnie rozciągliwy.

Czynniki wpływające na rozciągliwość skóry

Struktura włókien skórzanych, która współdecyduje o rozciągliwości skóry, zależy od różnych czynników.
W zależności od wieku zwierzęcia rozciągliwość jest różna. Skóra starszych krów, ze względu na wieloletnią produkcję mleka, jest luźniejsza niż u młodych byków. 
Również różne części skór mają zawsze różną rozciągliwość. Poniższa ilustracja pokazuje, jak rozkłada się zdolność rozciągania skóry garbowanej chromowo. Czerwone miejsca są rozciągliwe ponad 100%, żółte między 75 a 100%. Rozciągliwość w zielonych miejscach nie jest dokładnie określona.

Czynniki wpływające na rozciągliwość skóry

 

dodatkowe źródła (dostęp 14.01.2019):

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Dehnbarkeit
  • softart-leder-shop.de/btc/leder-lexikon/begriff/dehnbarkeit