Garbowanie tłuszczowe

Ogólne informacje o garbowaniu tłuszczowym

Na początku garbarstwa stoi konserwacja skór zwierzęcych za pomocą tłuszczów zwierzęcych. Rzemiosło to zyskało złą reputację w średniowieczu z powodu używania kału i moczu do garbowania z powodu braku środków konserwujących. Zaletą garbowania tłuszczami zwierzęcymi jest to, że po zabiciu zwierząt środki garbujące są automatycznie dostępne i mogą być bezpośrednio wykorzystane. Ponadto garbowanie tłuszczami jest stosunkowo szybką metodą, ponieważ trwa tylko kilka dni. 



Tłuszcze

Obróbka skór tłuszczami zwierzęcymi nie zawsze prowadzi do właściwości skórzanych. Tylko tłuszcze, które ulegają utlenieniu i w ten sposób wysychają, mogą przekształcić skórę w prawdziwą skórę. Niektóre tłuszcze zwierzęce ssaków lądowych nie posiadają tej cechy i dlatego brakuje im również działania garbującego. Inne tłuszcze, takie jak niektóre oleje roślinne (olej rzepakowy, olej lniany) lub tłuszcze zwierzęce, takie jak mózg, łój, szpik czy tran, można jednak przypisać takim właściwościom garbującym.




Skóra tłuszczowa

Gdy skóry zwierzęce są traktowane łojem lub mózgiem, mówi się o tak zwanej „skórze tłuszczowej”. W garbowaniu tłuszczowym skóra jest dodatkowo utrwalana przez wędzenie skór. Ta metoda jest stosunkowo szybka, ponieważ trwa tylko kilka dni. Garbowanie tłuszczowe z późniejszą konserwacją przez wędzenie było znane przede wszystkim wśród rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Uważa się również, że odzież Ötziego była garbowana tłuszczem.
Skóry, które na przykład były garbowane mózgiem, nie zmieniły się jednak chemicznie. W rezultacie środki garbujące mogą być do pewnego stopnia wypłukiwane, a skóra może twardnieć po kontakcie z wodą. Mówi się o nieprawdziwym garbowaniu (nie trwałym). 



Garbowanie tranem i skóra sämisch

Skóra sämisch to skóra garbowana nienasyconymi glicerydami (tranem). Garbowanie tranem jest stosowane głównie do produkcji skór okiennych i tradycyjnych. Dowiedz się więcej na ten temat w naszych artykułach o garbowaniu tranem i skórze sämisch. 



dodatkowe źródła (dostęp 07.12.2018):

  • leder-info(punkt)de/index.php/Fettgerbung
  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/S%C3%A4mischleder
  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/fettgerbung
  • leder-info(punkt)de/index.php/Hirngerbung
Engraving preview